Gradska kasa teža za 9,4 miliona KM

Bez autora
Nov 12 2015

Nacrt budžeta za iduću godinu je pripremljen i trebalo bi da bude za oko 9,4 miliona KM veći od ovogodišnjeg, koji iznosi 118,7 miliona KM. Potvrdio je to gradonačelnik Slobodan Gavranović i dodao da je projekcija budžeta za 2016. godinu za oko osam odsto veća u odnosu na 2015. Računica pokazuje da bi budžetski korisnici trebalo da imaju na raspolaganju oko 128,1 milion KM. Kazao je da će ovaj nacrt budžeta biti predočen odbornicima Skupštine grada na zasjedanju od 24. novembra. Uglavnom smo planirali uvećanje prihoda koji su u nadležnosti grada i poreza na nepokretnosti. Intenzivnim mjerama koje smo preduzeli u ovoj godini povećali smo naše prihode i mislimo da tu ima prostora za dodatno uvećanje. Zato ćemo u 2016. godini raditi na tome, rekao je Gavranović.

Nacrt budžeta za iduću godinu je pripremljen i trebalo bi da bude za oko 9,4 miliona KM veći od ovogodišnjeg, koji iznosi 118,7 miliona KM.

Potvrdio je to za "Glas Srpske" gradonačelnik Slobodan Gavranović i dodao da je projekcija budžeta za 2016. godinu za oko osam odsto veća u odnosu na 2015. Računica pokazuje da bi budžetski korisnici trebalo da imaju na raspolaganju oko 128,1 milion KM.

Kazao je da će ovaj nacrt budžeta biti predočen odbornicima Skupštine grada na zasjedanju od 24. novembra.

- Uglavnom smo planirali uvećanje prihoda koji su u nadležnosti grada i poreza na nepokretnosti. Intenzivnim mjerama koje smo preduzeli u ovoj godini povećali smo naše prihode i mislimo da tu ima prostora za dodatno uvećanje.  Zato ćemo u 2016. godini raditi na tome - rekao je Gavranović.

Iako nije želio iznositi detalje o pojedinim budžetskim  stavkama, dodao je da neće biti značajnijih umanjenja.

Ipak je naglasio da će suma za socijalna davanja biti veća nego u ovoj godini, ali nije želio da precizira koliki će biti taj iznos.

- Svi zainteresovani će već od danas ili najkasnije sutra moći davati svoje primjedbe ili sugestije na nacrt budžeta, koji će biti objavljen na internet stranici grada - rekao je Gavranović i dodao da će javna rasprava trajati do 9. decembra.

Objasnio je da će prijedlog budžeta sa mogućim izmjenama biti na dnevnom redu 40. sjednice Skupštine grada koja je planirana za 15. decembar.

Odbornik SNSD-a u Skupštini grada Milan Granula rekao je da treba očekivati da u 2016. godini budžet bude veći od ovogodišnjeg.

- Dobar dio kredita u ovoj godini je isplaćen, tako da će grad u idućoj godini biti rasterećeniji. Isplaćene su stipendije, uložen je novac u Poslovnu zonu Ramići, gdje će grad biti u dobitku, dati su i podsticaji za zapošljavanje i samozapošljavnje, tako da situacija nije loša - rekao je Granula.

Odbornici opozicije nisu bili raspoloženi za komentare o predloženom nacrtu budžeta za 2016. godinu.

Odbornik SDS-a Đorđe Umićević kratko je rekao da bi mu bilo drago ako bi budžet u 2016. godini stvarno bio toliko uvećan.

Gradski parlament

Na kolegijumu Skupštine grada održanom juče dogovoreno je da do kraja godine budu održane tri sjednice gradskog parlamenta. Naredna, 39. sjednica biće održana 24. novembra, 40. sjednica 15. decembra, dok će 41. sjednica biti održana 29. decembra. Na idućoj sjednici, između ostalog, biće razmatrani prihodi za period od devet mjeseci ove godine. Na dnevnom redu trebalo bi da budu i prijedlozi odluka o donošenju regulacionog plana Tehnološki biznis park i za izmjenu regulacionog plana Regionalni centar.

Zemljište imovina grada

Slobodan Gavranović je rekao da je grad uputio Republičkoj upravi za geodetske i imovinsko-pravne poslove (RUGIP) zahtjev da se oko 200 pojedinačnih parcela uknjiži kao imovina grada.

- U pitanju je zemljište koje je knjiženo kao imovina ZIBL-a i taj proces smo započeli prije nekoliko mjeseci. Da li će to biti uvršćeno kao imovina grada zavisi od ishoda procesa u RUGIP-u - dodao je Gavranović.

Objasnio je da su od Uprave tražili podatke iz katastra i gruntovnice o svom zemljištu i objektima koji bi bili potencijalna imovina grada.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik